10/21/2016

"Hai la Focul lui Sumedru”


In seara de 25 octombrie 2016 va invităm să luați parte la cel mai spectaculos eveniment organizat de localnici în Moieciu de sus : Focul lui Sumedru!

Un pic de Istorie
An de an, în data de 25 octombrie, in seara dinaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie (Dumitru), apărătorul păstorilor, în Moieciu de sus și nu numai se desfășoară evenimentul numit Focul lui Sumedru. Este un obicei străvechi de sute de ani, înca păstrat în multe zone montane din România. Obiceiul are rădăcini precreștine, iar focurile care se aprindeau erau pentru încălzirea spiritelor care apar pe pământ în această perioadă. Mai târziu, o dată cu apariția religiilor, Focul lui Sumedru a primit alte semnificații, una ar fi aceea de purificare a spațiului prin foc, simbolizând sfârșitul toamnei și pregătirea pentru iarna, iar alta semnificație ar fi încheierea anului pastoral.

O seara magică
Evenimentul se desfășoară după un anumit ritual și se pregătește cu o lună înainte. În Moieciu de Sus se organizează mai multe focuri, în general vetrele rămânând aceleași, de la an la an. Copiii satului se organizează în grupuri și strâng brazi și cetină uscată, pe tot parcursul lunii premergatoare evenimentului. Din brazii adunați, în ziua de 25 octombrie se construiește un rug inalt și se așteaptă lăsarea întunericului, moment important pentru aprinderea focului. La prima scânteie aprinsă, copiii strigă ”Hai la focul lui Sumedru!”. Gospodinele împart copiilor dulciuri, gogoși, covrigi, nuci, fructe... În jurul focului se creează o atmosferă de bucurie a întregii comunități. Copiii încing jocul, se hârjonesc, se mânjesc cu tăciuni, adulții povestesc, își împărtășesc idei admirând și întreținând focul cu cetina uscată și alte resturi. La plecare, participanții iau tăciuni aprinși pentru a fertiliza grădinile și livezile cu speranța ca anul viitor recolta lor sa fie una îmbelșugată.

Ne bucuram ca tradiția în jurul focului se păstrează in satul nostru. Asadar, pe 25 octombrie, hai la Moieciu de Sus! Hai la focul lui Sumedru!

Echipa ARC - Moieciu de Sus